Cykla i skog och mark

Standard

När man talar om cykling tänker många omedelbart på just landsvägscykling. Och det kanske inte är så förvånande då det är där de flesta faktiskt tar sin cykel. Men likväl är det populärt att ge sig ut i skog och mark med cykeln, och här ger vi några tips om detta för nybörjaren.

Rätt cykel är viktigt

Cyklar kommer i ett par olika typer och rätt cykel för rätt aktivitet kan göra all skillnad i världen ibland. Att ge sig ut i skogen på en racer kommer verkligen inte sluta lyckligt. Ute på skogsstigar och liknande blir det ett måste att ha en MTB (det vill säga en mountainbike för den som är helt ny till cykling). De kommer i alla möjliga prisklasser, men som första MTB kan man nog välja en som ligger ganska lågt.

Hastighet är inte allt

När man cyklar MTB ute i skogen är det viktigt att inte lägga all fokus på just hastigheten. Låt det ta den tid det tar och fokusera på att utveckla bra teknik. Att lära sig hitta rätt växel för att trampa i uppförsbacken och vara mjuk i kroppen när man sedan rullar ned kommer göra upplevelsen så mycket bättre.

Mjuk i kroppen är också så man bör tackla rötter och stenar. Och i båda fallen är det viktigt att stå upp och ha böjda knän. Är man stel i benen och spänner kroppen blir det en mycket stötigare resa. I just nedförsbacke måste man även lära sig hur man positionerar hela kroppen rätt. Att ha tyngdpunkten på fel ställe kan leda till att man ramlar. Och det är något man speciellt inte vill göra i nedförsbacke.

Det är varmt rekommenderat att läsa en utförlig guide innan man först ger sig ut för att få lite uppfattning om exakt vad man borde träna på.

  • träff
  • Författare