Den viktiga cykelutrustningen

Standard

Har man bestämt sig för att skaffa en cykel och börja cykla kommer man även behöva ett och annat runtomkring. Här tittar vi både det nödvändiga och sånt som antingen är bra eller bara roligt att ha.

Hjälmen

Hjälmen är det absolut viktigaste för cyklistens säkerhet och inget man ska vara utan. Passformen är a och o när man ska välja hjälm. En som sitter för hårt kan orsaka huvudvärk medan en som sitter för löst kan råka blotta känsliga delar av huvudet eller glida ned och skymma sikten.

Sportglasögon

Får man solen i ögonen medan man cyklar kan man snabbt bli en fara i trafiken. Om man inte ser var man är på väg eller vad som kommer emot en ökar risken för olyckor. Solglasögon fixar ju ofta detta i normala fall, men det är inte alla som sitter kvar lika bra i höga hastigheter. Ett par sportglasögon är då ett riktigt bra alternativ och behöver inte kosta mycket.

Cykelskor

Cykelskor skiljer sig från vanliga skor då de har en fästanordning som gör att man kan ”låsa” fast skorna i pedalen. För att lossa på dem vrider man bara ut hälen från pedalen. Fördelen med ett par cykelskor är att man får mer kraft i varje tramp. De har också en hårdare sula, vilket betyder att man inte blir trött i fötterna lika snabbt.

Mobilhållare

En mobilhållare till cykeln är ett smart köp av flera anledningar. Till att börja med behöver man inte ha den i fickan och känna hur den glider fram och tillbaka hela tiden. Men på en hållare mitt på styret kan man även använda mobilen som en GPS och lätt ta sig runt även när man cyklar på okänd mark.

  • träff
  • Författare