Här är de största cykeltävlingarna

Standard

Cykling har länge setts som en utmärkt tv-sport. Här får tittarna följa cyklisterna under långa och krävande etapper samtidigt som de ständigt har en bra överblick över vem som har ryckts från tätklungan eller vem som sackar efter. På kontinenten har cykling länge bevakats närgående av de största tv-kanalerna, men även här i Sverige har vi sett ett uppsving under de senaste åren. Sportredaktionerna har insett cyklingens stora dragningskraft och har valt att förlägga mer av sina resurser på att bevaka lopp.

cycle race

Det största svenska cykelloppet är Vätternrundan som har både sin startplats och målgång i Motala varje år med en 30 mil lång distans. Här brukar några av de största cyklisterna i landet ställa upp. Det går dock inte att jämföra i fråga om storlek och prestige med en tävling som Tour de France. Det är kanske hela världens största cykellopp och äger rum i juli varje år. Eftersom Frankrike är ett notoriskt bergigt land och loppet pågår i en hel månad innebär det en kraftansträngning utan dess like för de deltagande cyklisterna. På senare år är det britten Chris Froome som har varit den mest framgångsrike av dem som ställt sig på startlinjen. Även hemma i tv-soffan är det möjligt att engagera sig numera. Allt fler bettingsajter på nätet som exempelvis 1×2.se väljer att erbjuda odds på Tour de France.

De två andra loppen som har störst prestige i Europa är Giro d’Italia och Vuelta a España. Båda är långlopp som pågår under flera veckor där vinnaren vinner ett pris på flera miljoner euro. Det är dock inte det ekonomiska incitamentet som är viktigast för deltagarna. Istället ger en seger här chansen till att verkligen etablera sitt rykte som proffscyklist och utveckla sin karriär. Det kan också ge långsiktiga effekter som sponsorkontrakt och legendarstatus.

  • träff
  • Författare