Rätt klädd i sadeln

Standard

Som så många andra sporter har cykling en mängd specialiserad utrustning som är anpassad denna sport och fritidsintresse. Medan det inte är nödvändigt att använda alla dessa för att kunna njuta av en cykeltur är det många som finner stora fördelar med dem. Ett av dessa områdena är så klart kläderna man har på sig och här tar vi en närmare titt på just cykelkläderna.

När man talar om cykelkläder tänker man oftast på liknande kläder som de som används av professionella cyklister eller de som använder cykling som en träningsform. Alla har säkert sett denna typ av kläder tidigare och det gemensamma alla dessa kläder har är klart och tydligt att se sitter så nära inpå kroppen som möjligt.

Anledningen till detta är tvåfaldig: först och främst vill man ju inte att kläderna ska ta upp mer yta än kroppen då de bara ökar vindmotståndet. Men lösa kläder har även en större risk att fastna i exempelvis kedjan. Det finns ett riktigt stort utbud att välja mellan, men när man först börjar med detta räcker det egentligen med att satsa på ett par cykelbyxor och en tröja. Tänk dock alltid på temperaturen och täck armar och ben helt när det börjar bli svalare ute. I övergångstemperaturer gillar somliga att satsa på arm- och benvärmare då de går ganska lätt att ta av sig när man börjar bli riktigt varm.

Handskar kan också vara en bra idé att skaffa. Till att börja med skyddar de ju händerna från kylan när temperaturen börjar falla på riktigt, och om olyckan är framme och man vurpar kommer de även skydda händerna från en del skador.

Sedan kan det också vara smart att satsa på ett par riktiga cykelskor. Dessa kombineras med speciella pedaler så man kan mer eller mindre sätta fast fötterna i pedalerna. Med denna hopkoppling blir det lättare att använda sin kraft i trampet och det kan även förbättra tekniken. Är man van att cykla i vanliga gymnastikskor eller liknande kommer det vara en vaneperiod först då cykelsulor är betydligt styvare.

  • träff
  • Författare